Wat kan er nog meer bij het taxeren van een onderneming?

De adviseurs van ZLTO Advies zijn actief in verschillende domeinen: vastgoed, omgevingsadvies, coaching en bedrijfsadvies voor agrarische ondernemers. De werkzaamheden vragen om gespecialiseerde kennis – net zoals als in de stal, op het veld of in de kas. Het taxeren – als onderdeel van onze vastgoedwerkzaamheden - gaat vaak veel verder dan alléén taxeren: wat zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

 

Auteur: Roy van Laarhoven

Onze vastgoedwerkzaamheden bestaan uit verschillende disciplines, zoals taxeren, makelen, onteigeningszaken, pachtzaken en algeheel advies. Een taxatie is nuttig voor verschillende fases in jouw ondernemerschap en onderneming: bij het oprichten van een VOF, bij toetreding van een vennoot, het staken van een onderneming, bij financiering en herstructurering van de onderneming. Afhankelijk van de opdracht wordt het agrarisch bedrijf doorgaans geheel getaxeerd. Wat ik in de dagelijkse praktijk merk, is dat het bij ‘herstructureren’ erg nuttig is omdat accountantskantoren aandragen dat er signalen zijn van een mogelijke afschaffing van landbouwvrijstelling op termijn. Vaak zie je ondernemers daarbij afwegingen maken voor de toekomst en dus komt het vraagstuk ‘...en wat als ik stop, wat kan er nog meer?’ aan bod.

Herstructureren: hoe kan een taxateur helpen? 

Voor ons als taxateurs is dit een goed moment om onze brede expertise voor mogelijkheden van locaties in het buitengebied in te zetten en deze mogelijkheden breed te benaderen. Welke regelingen zijn er van toepassing op het bedrijf en welke andere bestemming passen binnen de omgeving zonder dat dit overlast bezorgd voor bestaande agrarische bedrijven? Voor hele specifieke vraagstukken kunnen wij hierin eenvoudig schakelen met onze RO-collega’s om zo extra inzicht te krijgen. Aan het taxatierapport kan dan een bijzonder uitgangspunt worden toegevoegd waarbij je als ondernemer, naast het bestaande doel, inzichtelijk krijgt wat de waarden van jouw onderneming zijn bij een gekozen scenario. Het zorgt ervoor dat we niet enkel inzetbaar zijn voor een gericht doel van een uit te voeren taxatieopdracht, maar we kijken graag breed met je mee om samen de juiste afwegingen te maken.

ZLTO Vastgoed en ZLTO Advies hebben alle disciplines in huis om tot geslaagde verkoop te komen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op.