Komkommertijd? Of juist niet?

Nu de zomerperiode aanbreekt is dit voor veel mensen een periode van rust, vakantie, tijd voor andere dingen. De politiek is met reces. Scholen sluiten het jaar af.

In onze landbouwwereld is het verre van rustig. De plannen rondom stikstof hebben veel stof doen opwaaien en zorgen voor onrust en veel vragen over de toekomst. Het houdt veel mensen bezig en het raakt de kern van het boerenbestaan.

Buiten op het land is het droog. Ondernemers die kunnen beregenen zijn dag en nacht in touw met water. Anderen moeten lijdzaam toezien en hopen dat gewassen weerbaar zijn tegen deze hitte. Het zorgt voor de nodige kopzorgen.

 

Nieuwe GLB

Een tijdje geleden zijn de informatiebijeenkomsten over het nieuwe GLB gehouden. Dit lijkt nog ver weg maar vraagt komend najaar al actie van u als ondernemer. Tijdig informatie opdoen is raadzaam. RVO heeft toegezegd dat het beloofde rekenmodel er snel zal zijn. Maak hier gebruik van om de gevolgen en mogelijkheden in beeld te brengen.

En intussen is daar ook de hectiek van de dagelijkse werkzaamheden. Vee en gewassen moeten worden verzorgd, gras in de kuil ook al de eerste oogst van uien, aardappelen. Dit in een tijd waarin de kosten zijn toegenomen van kunstmest, energie, onderdelen, voer etc. Sommige gewassen laten een hogere prijs zien. Of dit voldoende is om de kosten te compenseren? Veel ondernemers hebben door de TVL een aanvulling gehad. Dit is nu voorbij. Red u het op eigen kracht? Zorg ervoor dat u ook de financiële peilstok in de gaten blijft houden. Hoe staat uw liquiditeitspositie ervoor de komende maanden?

 

Nooit echt rustig

Ik begon dit artikel met de titel Komkommertijd of juist niet. In het leven van een ondernemer is nooit echt rustig. Een periode van reces is er al helemaal niet. Toch is het goed om ook in deze tijd even rust te nemen. Tijd te nemen voor het gezin, ontspanning. Maar ook van reflectie; hoe gaat het met het bedrijf? Wat komt er de tweede helft van dit jaar op u af? Waar zijn actie’s nodig?

 

Samen met mijn collega’s van ZLTO advies denk ik graag met u mee.

 

Veronique Verdurmen-Serrarens

Ondernemerscoach ZLTO Advies