Column: koers houden als het stormt

Onlangs kreeg ik een Whatssapp-bericht van een klant met de volgende tekst: ‘Goedemorgen Antoon. Ik dacht ik stuur weer eens een berichtje. Wat is het toch leuk om met deze melkprijs te boeren. Het draait als een trein hier. De zonnepanelen doen hun werk en de koeien geven flink melk. Voor de nieuwe melkrobot toch maar weer wat koeien bij gekocht. En gister weer even de 36 liter aan mogen tikken.’

Bij het lezen van zo’n bericht krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Dit is een actieve jonge melkveehouder die geniet van het boer zijn en zijn koers heeft terug gevonden. Want hij is niet altijd zo positief geweest.

Dezelfde jongen mocht ik ooit begeleiden op een training waar strategievorming de hoofdlijn vormde. Ik noemde dat de weg naar de palmboom van de toekomst. De palmboom die staat voor iets moois. Na deze training gaf ik de jonge melkveehouder feedback op zijn presentatie. ‘Je wil je ouders zo snel mogelijk van het bedrijf laten gaan; hoe plat kun je het zeggen’, schreef ik. ‘Maar je voelt de liefde die daar achter zit. Blijf genieten van elkaar, ontwikkel jezelf, wees positief en kritisch. Jij zult je palmboom bereiken.’

In oktober 2018 kreeg ik weer een bericht van deze jongen. ‘De overheid zegt dat ze jonge ondernemers wil stimuleren, maar ik heb het gevoel dat ze er alles aan doen om mij en mijn bedrijf naar de vernieling te helpen’, schreef hij. ‘Het gevoel van onmacht overheerst. Wat heb ik verkeerd gedaan, heb ik echt iets over het hoofd gezien. Honderden vragen malen door mijn hoofd. Het is niet zo dat ik grof geld wil verdienen, ik heb passie voor mijn vak maar zou er wel graag een boterham aan overhouden.’

De jongeman gaf een opsomming van negatieve gebeurtenissen. Desondanks zei hij het nog steeds prachtig te vinden om zelfstandig een bedrijf te runnen in zijn eigen achtertuin. ‘Ik hoop dat we er samen aan kunnen werken om mijn positieve energie weer terug te krijgen en een plan op kunnen stellen waarmee ik weer naar mijn palmboom toe kan werken’, sloot hij af.

Koers houden

Dit is een waargebeurd verhaal waarmee je als ondernemerscoach dagelijks te maken krijgt. Alle ondernemers staan voor hun eigen uitdagingen. Er is momenteel veel storm op komst. Daarin koers houden is heel moeilijk. Het vraagt veel energie, emotie en geld.

In de gesprekken die ik mag voeren met ondernemers proberen we altijd antwoorden te vinden op drie belangrijke onderwerpen:

  • Wat is de ambitie van de ondernemer, het gezin en de medewerkers?
  • Hoe ziet mijn omgeving eruit in de breedste zin van het woord en welke rol speelt de maatschappij daarin?
  • Heeft mijn bedrijf financieel economisch perspectief als ik mijn ambitie volg en rekening hou met mijn omgeving en de maatschappij?

Een belangrijke basis waarop elke keuze gestoeld zou moeten zijn is visie, een lange termijn visie waarop beleid gemaakt wordt. Want als je langetermijnvisie hebt kun je daarop inspelen. Nu lijkt het vandaag de dag heel moeilijk om die visie te bepalen, zeker als we kampen met een overheid die geen duidelijke richting geeft. Of geeft ze toch richting? Nee niet echt, maar er wel is er een duidelijke trend zichtbaar.

Dierwelzijn en diergezondheid staat hoog in het vaandel. De natuur gaat in kwaliteit achteruit, daar ligt een ambitie om die te herstellen. Een goed bodem- en waterbeheer zou daarop het antwoord kunnen zijn als we producten telen. De overschot aan emissies en mineralen, in welke vorm dan ook, is onwenselijk en moet teruggedrongen worden.

Als je een visie vormt voor je bedrijf dan adviseer ik ondernemers vaak: ga niet in tegen de trends die er zijn, dan is de kans op succes het grootst. Vechten tegen een ingeslagen richting heeft geen zin, dat kost energie, emotie en geld. Door uit te gaan van je eigen kracht, lekker en goed voedsel produceren, kun je daar heel erg van genieten en ver komen.

De jonge ondernemer in de aanloop van dit stuk is bij zijn koers gebleven. Lekkere gezonde melk maken in het familiebedrijf en genieten van de teller van de zonnepanelen. En ‘s avonds heerlijk op het terras achter het huis zitten met uitzicht op het vee in de stal.

Antoon Sanders,

Ondernemerscoach